17th Thessaloniki Documentary Festival / MUSIC & DANCE

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ

Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο και δημοφιλές τμήμα του προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα είναι το «Μουσική & Χορός» / «Music & Dance». Νέες μουσικές τάσεις, βιογραφίες μεγάλων δημιουργών, γνωστών και αφανών καλλιτεχνών, ανασκοπήσεις και αναλύσεις ξεχωριστών ειδών μουσικής και χορού, αλλά και συναυλίες και παραστάσεις, χαρτογραφούν την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και προσκαλούν το κοινό κάθε χρόνο να την ανακαλύψει.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Afternoon of a Faun: Tanaquil Le Clercq / Το απομεσήμερο ενός φαύνου: Τάνακιλ Λε Κλερκ
ΗΠΑ, 2013

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Nancy Buirski / Νάνσι Μπέρσκι
DCP Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, 92’

Απ’ όλες τις μεγάλες μπαλαρίνες, η Τάνακιλ Λε Κλερκ ίσως ήταν η πιο υπερβατική. Με το σώμα της, που δεν έμοιαζε με κανένα από αυτά των χορευτριών που προηγήθηκαν, μάγεψε τόσο το κοινό όσο και τους χορογράφους. Με την ψιλόλιγνη κορμοστασιά της, που θύμιζε άλογο κούρσας, έγινε το νέο πρότυπο χορεύτριας για τον σπουδαίο Τζoρτζ Μπαλανσίν. Εξαιτίας της εξαιρετικής της κίνησης και της μοναδικής προσωπικότητάς της επί σκηνής, έγινε η μούσα του Τζoρτζ Μπαλανσίν και του Τζερόουμ Ρόμπινς, δύο από τους σημαντικότερους χορογράφους στην ιστορία. Τελικά, παντρεύτηκε τον Μπαλανσίν, ενώ ο Ρόμπινς δημιούργησε την περίφημη εκδοχή του τού Απομεσήμερου ενός φαύνου αποκλειστικά γι’ αυτήν. Έζησε τον έρωτα, τη δόξα και τη λατρεία του κόσμου, και υπήρξε η επιφανέστερη χορεύτρια της εποχής της, ώσπου όλα σταμάτησαν ξαφνικά. Σε ηλικία 27 ετών έπαθε πολιομυελίτιδα και παρέλυσε. Δεν ξαναχόρεψε ποτέ. Έκτοτε, η ιστορία της στοίχειωσε τον κόσμο του μπαλέτου.

Επιλεκτική Φιλμογραφία
2011 The Loving Story
2013 Afternoon of a Faun: Tanaquil Le Clercq
¬

Around the World in 50 Concerts / Ο γύρος του κόσμου σε 50 συναυλίες / Om de wereld in 50 concerten
Ολλανδία, 2014

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Heddy Honigmann / Χέντι Χόνιχμαν
DCP Έγχρωμο, 94’

Το 2013, η Βασιλική Ορχήστρα του Κόνσερτχεμπάου ξεκίνησε παγκόσμια περιοδεία για να γιορτάσει τα 125 της χρόνια: 50 συναυλίες που διασπείρονται στις 6 ηπείρους. Το ασίγαστο πάθος και η αγάπη για τη μουσική φέρνει κοντά τους μουσικούς με το κοινό. Η ντοκιμαντερίστρια Χέντι Χόνιχμαν προσγειώνεται μαζί με την ορχήστρα στο Μπουένος Άιρες, στο Σοουέτο και στην Αγία Πετρούπολη, και δείχνει πώς το μουσικό αυτό σύνολο καταφέρνει να κερδίσει τις καρδιές ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Ένα ταξίδι στον πυρήνα και στη δύναμη της μουσικής, που ξέρει πώς να ξυπνά απρόσμενα συναισθήματα και μας βοηθά να ξεπερνάμε την οδύνη της ζήσης.

Επιλεκτική Φιλμογραφία
1992 Metal and Melancholy/Μέταλλο και μελαγχολία
1996 O Amor Natural
1997 Het Ondergronds Orkest/The Underground Orchestra/Η υπόγεια ορχήστρα
1999 Crazy
2001 Good Husband, Dear Son/Καλός σύζυγος, αγαπημένος γιος
2003 Dame la mano
2006 Forever/Για πάντα
2008 El Olvido
2009 West Side Stories
2014 Om de wereld in 50 concerten/Around the World in 50 Concerts
Between Dog and Wolf / Μεταξύ σκύλου και λύκου
Μεγ. Βρετανία, 2014

Σκηνοθεσία: Matt Reid / Ματ Ριντ
DCP Έγχρωμο, 91’

Οι NewModel Army υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της αντεργκράουντ σκηνής για περισσότερα από 25 χρόνια. Η ταινία αυτή αφηγείται την ιστορία του συγκροτήματος και συγκεκριμένα του χαρισματικού κι αντισυμβατικού τραγουδιστή, τραγουδοποιού και ιδρυτή του, Τζάστιν Σάλιβαν. Πρόκειται για την ανθρώπινη ιστορία ενός άνδρα που έζησε τα πρώτα του χρόνια σε μια μεσοαστική οικογένεια Κουακέρων με οικονομική άνεση, την οποία όμως άφησε πίσω του για να μετακομίσει στο Μπράντφορντ, όπου και βρήκε τη μούσα του. Εκεί συνάντησε μουσικούς με την ίδια νοοτροπία, και σχημάτισαν μαζί μια μπάντα που συνέδεσε το όνομά της με το κλίμα θυμού που γεννήθηκε στη θατσερική Βρετανία και έγινε γρήγορα διάσημη. Και τότε, ενώ είναι έτοιμοι να σημειώσουν διεθνή επιτυχία, η σχέση του Τζάστιν με τον Ρομπ Χίτον, συν-δημιουργό των τραγουδιών, κλονίζεται και ο τελευταίος πεθαίνει κάτω από τραγικές συνθήκες. Μόνο όταν το συγκρότημα χάσει το στούντιο και όλο του τον εξοπλισμό, θα συμβιβαστεί ο Τζάστιν με τα φαντάσματα του παρελθόντος του και θα αναζητήσει μια νέα, ριζοσπαστική προσέγγιση στη μουσική δημιουργία, που θα οδηγήσει και στον καλύτερο δίσκο τους.

Επιλεκτική Φιλμογραφία
2005 The Queen’s Castle (TV)
2007 Monarchy (TV)
2010 The Savoy (TV)
2014 Between Dog and Wolf
Castle Clash / Σύγκρουση στο κάστρο / Sudar u dvorcu
Κροατία, 2014

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Arsen Oremović / Άρσεν Ορέμοβιτς
HDCam Έγχρωμο, 36’

Αυτό το μουσικό ντοκιμαντέρ μιλά για την ηχογράφηση ενός δίσκου του Ματέι Μέστροβιτς, σε συνεργασία με το σύνολο κρουστών Sudar («σύγκρουση» στα κροατικά) Percussion Ensemble, στο Κάστρο του χωριού Σβέτι Κριζ Ζάτσρετγε στην περιοχή Χρβάτσκο Ζαγκόργε. Ενώ η ηχογράφηση συλλαμβάνει τους ήχους που αντανακλώνται στα τείχη του κάστρου, ο πιανίστας και η μπάντα του, με παιγνιώδη διάθεση, δημιουργούν ένα μοναδικό, εξαιρετικό σάουντρακ για μια παράξενη ιστορία με πρωταγωνίστρια την κυρά του κάστρου, που ζει σαν άπορη, παρά τον πλούτο που την περιβάλλει. Πρόκειται για μια ιστορία για τη μουσική και τον Ματέι Μέστροβιτς, αλλά επίσης και για μια αδιάφορη κοινωνία, για την παράλογη περιφρόνηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, τα προσωπικά σφάλματα που κοστίζουν ακριβά, αλλά και για τις λάθος αποφάσεις, που συγκρούονται με τις ψευδαισθήσεις…

Επιλεκτική Φιλμογραφία
2013 Married to the Swiss Franc (μμ)
2014 Sudar u dvorcu / Castle Clash (μμ)
Conquering China / Κατακτώντας την Κίνα
Σουηδία, 2014

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Johan Jonason / Γιόχαν Γιόνασον
DCP Έγχρωμο, 70’

Σανγκάη. Νυχτερινά κλαμπ. Μουσική. Ο Σουηδός τραγουδιστής της ποπ Γιόχαν Γιόνασον αντιμετωπίζει μια πρόκληση, καθώς οι Κινέζοι παραγωγοί-σταρ με τους οποίους ξεκίνησε να συνεργάζεται «κατεβάζουν ρολά», εφαρμόζοντας τη μέθοδο της σιωπής – κάτι που συνιστά μια απολύτως εξευτελιστική εμπειρία. Ο Γιόνασον αναγκάζεται ν’ αποτιμήσει τις μεθόδους και τα κίνητρά του.

Φιλμογραφία
2003 Terrible Boy (μμ)
2006 Nyheter i Skärgården/News in the Archipelago
2009 Behandlingen/Guidance
2011 Kusin Al Fakir
2012 Dance Music Now (μμ)
2014 Conquering China
Dancing with Maria / Χορεύοντας με τη Μαρία
Ιταλία-Αργεντινή-Σλοβενία, 2014

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ivan Gergolet / Ιβάν Γκέργκολετ
DCP Έγχρωμο, 75’

Η Μαρία Φουξ είναι μια 90χρονη Αργεντινή χορεύτρια. Στο στούντιό της, στην καρδιά του Μπουένος Άιρες, συνεχίζει να χορεύει και να διδάσκει με τη χάρη και την ενέργεια νεαρής κοπέλας. Στα μαθήματά της δέχεται χορευτές απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και άντρες και γυναίκες με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, ενσωματώνοντάς τους στις διάφορες χορευτικές ομάδες. Δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τον δικό τους προσωπικό τρόπο έκφρασης και εκμαιεύει το ταλέντο από χορευτές κάθε ηλικίας και κατάστασης. Μετά από μια περίοδο διδασκαλίας, πολλοί από αυτούς ανθίζουν, σαν να ξυπνά κάτι μέσα τους. Βιώνοντας και μεταδίδοντας στους άλλους, μια ζωή τώρα, τη μέθοδό της που βασίζεται στην πρόσληψη των εσωτερικών ρυθμών και στη ζωή σε αρμονία με τη μουσική, η Μαρία Φουξ αναλαμβάνει τώρα μια τελευταία μαθήτρια ίσως και την πιο δύσκολη: τον εαυτό της. Όλοι μας έχουμε όρια που μπορούμε να τα γνωρίσουμε και να τα ξεπεράσουμε. Στα 90 της χρόνια, η Μαρία έχει ριχτεί σε μια τελευταία μάχη ενάντια στα όρια του ίδιου της του σώματος.

Επιλεκτική Φιλμογραφία
2005 Akropolis
2005 When Fires Burn Out (μμ)
2008 Medea’s Collection (μμ)
2009 Dust (μμ)
2010 Ouverture (μμ)
2011 Making Archeo Film (μμ)
2014 Dancing with Maria
Hip Hop-eration / Επιχείρηση χιπ χοπ
Νέα Ζηλανδία, 2014

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Bryn Evans / Μπριν Έβανς
DCP Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, 93’

Ποιος είπε πως οι γιαγιάδες μας δεν θα μπορούσαν να γίνουν σταρ της χιπ χοπ; Αυτές οι καλλιτέχνιδες της χιπ χοπ μπορεί να κοντεύουν να τα εκατοστήσουν, αλλά για την Κάρα (94), τη Μέινι (95) και την Τέρι (93), το ταξίδι στο Λας Βέγκας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού Χιπ Χοπ δεν είναι παρά η αφετηρία για ένα ταξίδι ζωής. Μαζί με άλλους 27 ενενηντάχρονους, αψηφούν τα εμπόδια και μιλούν με ρίμες απ’ ευθείας στις καρδιές και στα μυαλά χιλιάδων νεαρών οπαδών απ’ όλο τον κόσμο. Με την καθοδήγηση της πληθωρικής τους μάνατζερ Μπίλι «θα πρέπει να το ’χω χάσει» Τζόρνταν, μαθαίνουν πώς να κάνουν πέρα τα αμαξίδια και τα μπαστούνια τους, πηγαίνοντας τα σώματα και τις τεχνητές τους αρθρώσεις στο απόλυτο όριο των γηρατειών. «Θα πάτε όλες σας… ακόμα και μέσα σε τεφροδόχο», τους λέει η Μπίλι.

Επιλεκτική Φιλμογραφία
2002 The Great Game (TV)
2005-2011 Tatai Hono (TV Series)
2010 Beyond the Darklands (TV)
2011-2015 Descent from Disaster (TV Series)
2014 Hip Hop-eration

Βραβεία
– Βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης Φωτογραφίας σε Ντοκιμαντέρ, New Zealand Film Awards 2014