To «Bohemian Rsapsody» έγινε 40 χρονών!

Στις 31 Οκτωβρίου του 2015 ο ύμνος «Bohemian Rhapsody» γίνεται 40 ετών. Γραμμένο από τον τραγουδιστή και performer του συγκροτήματος των Queen, Freddie Mercury, το «Bohemian Rhapsody» ώθησε την τεχνολογία ηχοληψίας και της πολυκάναλης εγγραφής στα όριά της στις αρχές του 1970. Και παρά τα εν πολλοίς ακαταλαβίστικα νοήματα των στίχων του Mercury («bismillah», «scaramouch» κλπ.), το τραγούδι έσπασε πολλά ρεκόρ. Ο κιθαρίστας Brian May, μας θυμίζει την ιστορία αυτού του εξάλεπτου οπερετικού ροκ τραγουδιού, που πούλησε 2.440.000 αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην αρχή, το χάος
«Δεν υπήρχε demo», λέει ο May. «Ήταν όλα στο κεφάλι του Freddie. Στο στούντιο, σχεδόν εκ του μηδενός, ο Freddie ξεκίνησε να παίζει τις πρώτες νότες στο πιάνο, ακολούθησε ο Roger Taylor με τα τύμπανα και ο John Deacon με το μπάσο. Εγώ καθόμουν και άκουγα τι έπαιζαν προσπαθώντας να σκαρφιστώ ένα ανάλογο reef».

Μπαίνει ο May με τις κιθάρες του
Τα βασικά ακόρντα της κιθάρας βγήκαν σχετικά εύκολα από τον May, αλλά το κεντητό, μυθικό σόλο της κιθάρας προήλθε εξ ολοκλήρου από τον Mercury. «Μου το έπαιξε στο πιάνο, κάτι σαν οδηγό και στην αρχή δεν μπορούσα να το πλησιάσω καν. Και με τη φωνή του -κάτι σαν μίμηση του ήχου της κιθάρας- με έκανε να το παίξω νότα προς νότα», λέει ο May.

Προσπαθώντας να πείσουν τα ραδιόφωνα να το παίξουν
«Όλοι -μάνατζερ, δισκογραφική εταιρεία, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, φίλοι και συγγενείς- μας είπαν ότι επρόκειτο για ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, το οποίο δύσκολα θα περνούσε στον κόσμο. Ένας μόνο παραγωγός το τόλμησε, ο Kenny Everett. Μόλις το άκουσε το λάτρεψε. Και αφού το έπαιξε, κάτι μαγικό συνέβη σε όλο τον κόσμο».

Φτιάχνοντας το βίντεο
«Προσωπικά, το συγκεκριμένο κομμάτι δεν μου άρεσε. Και όταν ήρθε η ώρα να το κάνουμε βίντεο, μου φάνηκε σαν παρωδία», λέει ο May. «Μέχρι τότε, οι Beatles είχαν οπτικοποιήσει μερικά από τα τραγούδια τους. Αλλά στην περίπτωση του δικού μας «Bohemian Rhapsody», το βίντεο έμοιαζε με ταινία μικρού μήκους. Για πολλούς θεωρείται το πρώτο μουσικό βίντεο στην ιστορία της ροκ μουσικής και εκ του αποτελέσματος, κρίνω ότι έπρεπε να γίνει έτσι όπως έγινε: οι πωλήσεις του δίσκου εκτοξεύθηκαν σε μια νύχτα».

ΠΗΓΗ : http://gr.askmen.com

Στις  31 Οκτωβρίου του 1975 κυκλοφόρησε ένα από τα πιο ιστορικά και αξέχαστα ροκ κομμάτια της μουσικής.
15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε για το αριστούργημα αυτό των Queen (ΠΗΓΗ : http://www.apotis4stis5.com) :
1. Αρχικά λεγόταν «The Cowboy Song»
2. Ο Freddie Mercury το έγραψε ενώ ήταν στο κρεβάτι…
3. Συνέθεσε όλο το τραγούδι πάνω σε πρόχειρα χαρτάκια…
4. Ηχογραφήθηκε σε έξι διαφορετικά studio…
5. Στην τελική εγγραφή χρησιμοποιήθηκαν 180 overdubs…
6. Το riff στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε από τον Mercury στο πιάνο…
7. Το κομμάτι της όπερας και μόνο, χρειάστηκε τρεις εβδομάδες – χρόνος που τα πιο πολλά ροκ άλμπουμ χρειάζονται συνολικά…
8. Η μπάντα παραλίγο να ‘χαλάσει΄την κασέτα στην οποία γράφτηκε το τραγούδι…
9. Οι παραγωγοί έβαλαν κάτω από τα μικρόφωνα μεταλλικούς σωλήνες ώστε να βγει ένας πιο « honky » ήχος…
10. Ο Ρότζερ Τέιλορ κλείδωσε τον εαυτό του στο ντουλάπι με τις κασέτες κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων..
11. Η δισκογραφική εταιρεία των Queen είχε τότε πει ότι το τραγούδι ήταν πολύ μεγάλο για να κυκλοφορήσει…
12. Ένας κριτικός είχε πει ότι ακουγόταν σαν την «Ερασιτεχνική Λυρική Κοινωνία του Balham να τραγουδά τους Πειρατές της Πενζάνς…»
13. Κρατήθηκε μακριά από την κορυφή των charts στις ΗΠΑ από τον Kris Kross που ήταν τότε Νο1…
14. Ο Brian May δυναμώνει το ραδιόφωνο κάθε φορά που το ακούει…
15. Το βίντεο κόστισε το ασήμαντο ποσό των 4.500£ λιρών Αγγλίας (6.880$ δολάρια ) συνολικά…