Luis Borda & Γεωργία Βεληβασάκη στο Duende Jazz Bar

Aleli είναι ένα όνομα, ένα λουλούδι, ένα άρωμα, μια ιστορία, ένα τραγούδι, είναι το αποτέλεσμα συναντήσεων και αποχαιρετισμών από την Κρήτη ως το Buenos Aires.

Ο δίσκος Aleli κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από την γνωστή εταιρεία Enja.
Αποτυπώνεται η μουσική συνάντηση του Αργεντίνου κιθαριστή Luis Borda, πρωτοπόρου του Tango Nuevo στην Ευρώπη και της Ελληνίδας τραγουδίστριας Γεωργίας Βεληβασάκη.
Ένα ταξίδι, «από την Κρήτη ως το Μπουένος Άιρες», όπως επεξηγεί ο υπότιτλος και, ουσιαστικά, μια σχέση από ήχους, ρυθμούς, μουσικές, λέξεις που βρίσκουν τον κοινό τους δρόμο.
alelicd

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ CD    “Aleli – De Creta a Buenos Aires”

“Aleli είναι ένα όνομα, ένα λουλούδι, ένα άρωμα, μια ιστορία, ένα τραγούδι, είναι το αποτέλεσμα ενός κύκλου συναντήσεων και αποχαιρετισμών από την Κρήτη ως το Buenos Aires.”

Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, μ΄ ένα δισταγμό στην αρχή, όπως είθισται, άλλωστε, μεταξύ αγνώστων, που, όμως, δεν άργησε να γίνει αληθινός ενθουσιασμός και να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δημιουργική σύμπραξη. Μετά από αμέτρητα e-mail, ανταλλαγές, δοκιμές, ταξίδια, ηχογραφήσεις, όλα μεταξύ Αθήνας, Μονάχου, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Μπουένος Άιρες, ολοκληρώθηκε το cd “Aleli- De Creta a Buenos Aires”.

Ο κιθαριστής και μαέστρος του Tango Nuevo, Luis Borda, συναντά την Ελληνίδα τραγουδίστρια Γεωργία Βεληβασάκη. Η φλογερή και νοσταλγική μουσική του Μπουένος Άιρες μεταπλάθεται από την ομορφιά των αυτοσχεδιασμών και τη συνθετική δύναμη του Αργεντινού δεξιοτέχνη και σμίγει με μια μεσογειακή φωνή με μεγάλη εκφραστικότητα. Τα τραγούδια, γεμάτα με βιώματα που υπερβαίνουν το χρόνο, εκφράζουν το δράμα της προσφυγιάς, της απώλειας και μαζί τον έρωτα, την ελπίδα της αναγέννησης, την ακούραστη εργασία της οικοδόμησης ενός πολιτισμού μέσα από το συγκερασμό διαφορετικών μουσικών κόσμων, αλλά τόσο κοντινών ως προς το ουσιαστικό τους περιεχόμενο. Αυτό έρχεται να προσφέρει το Aleli.

Στο cd συμμετέχουν μουσικοί από την Αργεντινή (Marcelo Mercadante, Franco Luciani), τη Γαλλία (Olivier Gatto), τη Γερμανία (Roman Bunka) και την Ελλάδα (Λευτέρης Ανδριώτης, Ανδρέας Ζιάκας, Κωνσταντίνος Αθυρίδης, Ιάσων Γερεμτζές). Καλλιτέχνες χωρίς σύνορα, σε καιρούς γεμάτους σύνορα, δίνουν τον καμβά της σύγχρονης ποιητικής και μουσικής εμπειρίας.

Οι ηχογραφήσεις και η επιμέλεια της παραγωγής έγιναν στο στούντιο Cue Productions στη Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Μαυρίδη, ενώ εκδόθηκε από την εταιρεία Enja+YellowBird Records με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας. Διανέμεται στην Ελλάδα από την AN Music.

Κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου 2015

 

LUIS BORDA

Ο Luis Borda γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουένος Άιρες, ενώ από το 1996 ζει και δημιουργεί μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Θεωρείται σήμερα ένας από τους  διεθνώς αναγνωρισμένους συνθέτες και κιθαριστές και από τους πρωτοπόρους του Tango Nuevo στην Ευρώπη. Έχει συμπράξει με τους σημαντικότερους μουσικούς της Αργεντινής σε συναυλίες από την Αυστρία και τη Σιγκαπούρη ως την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Έχει πειραματιστεί με νέες ενορχηστρωτικές φόρμες, όπου παραδοσιακά όργανα της Ανατολής συνομιλούν με την αργεντίνικη κιθάρα δημιουργώντας μουσικές γέφυρες με τη δυτική τζαζ και το τάνγκο. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος δισκογραφικών εργασιών, ενώ έχει, επίσης, συνθέσει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Δισκογραφία:
1986 Ave Rock (Prodisa)
1986 Luis Borda Quinteto (Circe)
1987 Trialogo (Circe, Buenos Aires)
1988 Danza Primera (Melopea, Buenos Aires)
1990 Arrabal Amargo (Melopea)
!995 Linea de Tango (jazz & Fusion)
1997 Nouveau tango (Hammer Musik GmbH)
1999 Adios Buenos Aires (BMG)
2002 Hecho (Tipica Records, Buenos Aires)
2004 El Alba (Enja Records)
2005 Orientacion (Enja Records)
2008 Chicas de Otros Barrios (Enja Records/Acqua Records)
2010 Tangos Brujos (Galileo Medien)
2014 Tango Air – Luis Borda/Jessica Kuhn
2014 Atahualpa (Acqua Records)
2015 Aleli – De Creta a Buenos Aires (Enja/YellowBird Records)

Others
– Tangos, Adios Buenos Aires“ (film) Arne Birkenstock, ZDF/Arte – 2005
– Der Letzte Applaus“ (film) Gernαn Kral/Happiness – 2008
– Ich habe es Dir nie erzhelt (film) Johannes Frabik, ZDF – 2011
– Nota Magica (musical) – 2014
– A Tango Plus (documentary) – 2015

http://www.luisborda.com
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ κατάγεται από το Οροπέδιο Λασιθίου και τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Στην ευρύτερη οικογένειά της υπήρχαν, ανέκαθεν, μαντιναδολόγοι και μουσικοί κι έτσι ο λόγος και η μουσική στιγμάτισαν από νωρίς τη ζωή και τις επιλογές της.
Γράφει παραμύθια, ποιήματα, στίχους και βρίσκεται στη δισκογραφία ήδη από το 1994. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται, τόσο επί σκηνής όσο και δισκογραφικά, με τον συνθέτη/σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Αθυρίδη, με τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη, καθώς και με τον Αργεντινό μαέστρο και πρωτοπόρο του Tango Nuevo, Luis Borda.
Δισκογραφία: Στου Νότου τις Φωτιές (1996), Κράτα Γερά (1998), Sexual Instinct (2003), Σύννεφα (2004), Σε τόνο μπλε méditerrané (2006), Βραδινό Δελτίο (2008), Gaia-Action St (2009), Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (2010), Aleli – De Creta a Buenos Aires (2015)
Συμμετοχές: Νύχτα μου (1994), Χοροί της Νύχτας (1995), Για μια Γυναίκα κι ένα Αυτοκίνητο (ΑΝΤ1-2001), Το Κάλεσμα της Ανοιξης (2001), Μυστικός Δείπνος (2002), Epilia (2008), Κατερίνα Γώγου/Πάνω Κάτω η Πατησίων (2012), Alexander Rock Opera (2012), Γιάννενα του Στοχασμού και των Θρύλων (2013), Alexander the Great. Rock Opera (2014/2015), Εν ονόματι του χρόνου (2015)
Συγγραφικό έργο: Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (2010), Alexander Rock Opera ελεύθερη απόδοση/μετάφραση (2012), Alexander the Great. Rock Opera μετάφραση/υπέρτιτλοι (2014). Ποιήματά της έχουν διακριθεί και συμπεριληφθεί σε συλλογές, όπως ο τόμος Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες (2008), καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως η Πνευματική Ζωή (2009-2011) και το Φρέαρ (2014).
aleliLuis Borda & Γεωργία Βεληβασάκη
Παρουσίαση του δίσκου «Aleli»

Luis Borda – κιθάρα
Γεωργία Βεληβασάκη – φωνή
Λευτέρης Ανδριώτης – κρητική λύρα
Ανδρέας Ζιάκας – κιθάρα
Ιάσων Γερεμτζές – κρουστά
Kωνσταντίνος Αθυρίδης – πιάνο
Θοδωρής Βουτσικάκης – φωνή
Guest: Δημήτρης Αραμπατζής – bandoneon

Duende Jazz Bar
Καλαποθάκη 16 – Θεσσαλονίκη
Τηλ. κρατήσεων: 2310-252704

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015
Ώρα έναρξης: 20.00
Εισιτήριο: 15€ (περιλαμβάνει ένα ποτήρι μπύρα)

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ REPUBLIC 100.3

 

(108)