Nadine Shah

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Μιχάλη Αποστόλου ενώ βρίσκεται στην mini Ευρωπαική της περιοδεία.

Πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια στο Whitburn ; Τα σχολικά χρόνια ;

Το Whitburn είναι ένα πολύ ήσυχο και όμορφο μέρος δίπλα στη Θάλασσα. Δεν συμβαίνουν πολλά εκεί αλλά δεν είναι και τελείως αποκομμένο από τα κοινωνικά δρώμενα. Είναι ανάμεσα σε μια μεγάλη κωμόπολη και σε μια πόλη. Μου άρεσε να μεγαλώνω εκεί, είχαμε την παραλία ως μια παιδική χαρά. Το σχολείο μου ήταν πάντα ένα ολόκληρο ταξίδι από το σπίτι. Για να πω την αλήθεια δεν ευχαριστήθηκα το σχολείο ως έφηβη

Πότε μετακόμισες στο Λονδίνο ; Ήθελες να κάνεις μια κάπως διαφορετική ζωή ; Ποιό ήταν το κίνητρο για να φύγεις ;

Όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, ήθελα να ζήσω στην πρωτεύουσα. Εκεί υπήρχαν πολλές περισσότερες διαθέσιμες μουσικές ευκαιρίες για εμένα. Αρχικά ξεκίνησα ως τραγουδίστρια Jazz και τραγουδούσα σε διάφορα εστιατόρια και μπαρ. Πέρασα πολύ ωραία και γνώρισα πολλούς θρυλικούς ανθρώπους της Jazz που μου έδωσαν και πολλές και καλές συμβουλές.

Πότε ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκες με τη μουσική ; Τι είδη σου άρεσε να ακούς όσο μεγάλωνες ; Οι επιρροές σου ποιες ήταν για να φτάσεις σήμερα να γράφεις τη δική σου μουσική ;

Η Nina Simone είναι η αγαπημένη μου μουσικός. Μόλις σήμερα έμαθα πως το ξενοδοχείο στο οποίο μέναμε στο Ναϊμέχεν στην Ολλανδία, ήταν ένα από τα τοπικά στέκια της ! Η φωνή της ήταν η πρώτη που σε έμενα έκανε τη διαφορά. Δεν ήταν το τέλειο ή η απόλυτη θηλυκή φωνή, αλλά ήταν απολυτά ειλικρινής και ξεχωριστή ! Με ενέπνευσε να τραγουδήσω Jazz και αργότερα να κάνω τη δική μου μουσική. Την αγαπώ.

Σίγουρα μπορούμε να διακρίνουμε ένα μελαγχολικό στιλ στον τρόπο γραφής σου. Είναι κάτι μέσα σου που σε κάνει να συνθέτεις κατ’ αυτόν τον τρόπο ; Είναι απλά οι εμπειρίες ζωής σου που βγαίνουν προς τα έξω ;

Ειλικρινά δε ξέρω. Ίσως είναι ένας τρόπος κάθαρσης για μένα. Έχω δει στη ζωή μου πολλά και διάφορα άσχημα πράγματα αλλά νομίζω αυτό συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους.

Γιατί πιάνο ;

Ήταν το πρώτο μουσικό όργανο που είχα διαθέσιμο. Στο σπίτι είχαμε ένα μεγάλο πιάνο και μεγαλώνοντας το αισθανόμουν πιο οικείο. Σήμερα παίζω περισσότερο κιθάρα, είναι και ευκολότερη στη μεταφορά !

Κινηματογραφική, αφηγηματική και μερικές φορές νοσταλγική η μουσική σου. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ταινιών που αγαπάς ; Οι Μουσικές σου εύκολα θα μπορούσα να υποστηρίξουν ένα Soundtrack μιας δραματικής ταινίας ή μιας κοινωνικής ακόμη.

Μου αρέσουν όλα τα είδη των φιλμ, ειδικά από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ένας από τους πολλούς λόγους που μετακόμισα στο Λονδίνο είναι και οι τεράστιες επιλογές που έχεις για να διαλέξεις σινεμά που προβάλουν ταινίες από πολλές διαφορετικές χώρες. Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης είναι ο Εμίρ Κουστουρίτσα.

Όταν πρωτοάκουσα το “Dreary Town” σχεδόν μου ήρθαν δάκρυα το 2013. Αναφερόταν στην απώλεια ενός πολύ καλού φίλου. Πες μας περισσότερα για αυτό.

Ένας πολύ καλός φίλος υπέφερε από μια ψυχική ασθένεια που δεν μπόρεσαν τελικά να διαγνώσουν. Εκείνος αργότερα αυτοκτόνησε και εγώ έγραψα ένα τραγούδι για τους φίλους του που άφησε πίσω. Ποτέ δεν ήθελα να ακουστεί εκείνη τη περίοδο που το έγραψα.

Το πρώτο σου άλμπουμ, «Love Your Dum And Mad” σήμαινε κάτι συγκεκριμένο ως τίτλος ή ήταν απλά αναγραμματισμός ; Μιλούσες γενικότερα για ψυχική ασθένεια τότε..

Είναι ο τίτλος ενός έργου ζωγραφικής του φίλου μου Matthew Stephens-Scott. Ο ίδιος αυτοκτόνησε επίσης, ως αποτέλεσμα της ψυχικής ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε. Χρησιμοποίησα τη ζωγραφική του στο άλμπουμ μου και στα εξώφυλλα των singles. Οπότε ο τίτλος ταίριαζε απόλυτα και με τη δουλειά του που έντυσε τον δίσκο.

Μέσα στο 2014 επανηχογράφησες το “Dreary Town” ως “Ville Morose” πλέον αλλά στα Γαλλικά. Ήταν οφείλω να σου πω μια πανέμορφη ιδέα. Γιατί το έκανες, πως το σκέφτηκες ;

Μου αρέσουν τα Γαλλικά και απλά σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν πολύ σε αυτό το κομμάτι. Το προτιμώ το τραγούδι αυτό στα Γαλλικά, είναι πλέον ένα παλιό κομμάτι για μένα και άρχισε να με κουράζει και να το βαριέμαι στην πρώτη του μορφή. Η Γαλλική μετάφραση, του έδωσε πραγματικά νέα πνοή !

Πες μας για τη νέα σου δουλειά, το “Fast Food”. Ποιό είναι το θέμα του, με τι έχει να κάνει αυτό το νέο υλικό ; Το κοινό σου είχε ήδη μια ιδέα για τη μουσική σου και το ύφος σου και ήξερε περίπου τι να περιμένει από εσένα.

Το “Fast Food” είναι μια συλλογή από πορτρέτα ανθρώπων που είχα κοντά μου και αγαπώ ακόμη. Μιλά για πολλούς διαδοχικούς έρωτες μικρής διάρκειας που είχα στη ζωή μου.

Nadine Shah2

Επέστρεψες με έναν αρκετά πιο σκληρό ήχο και πλέον λιγότερο πιάνο. Υπάρχει ένα γοτθίκο στοιχείο στην παραγωγή ή κάνω λάθος ; Όντως οι στίχοι μιλούν για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Άρχισε να με κουράζει το γεγονός οτι κολλούσα πίσω από ένα πιάνο πάνω στη σκήνη. Η νέα μου δουλειά βασίστηκε στην κιθάρα και νομίζω πως είναι καθοριστική η επίδραση της στην ενέργεια του άλμπουμ. Μου αρέσει πολύ να παίζω κομμάτια του δίσκου στα live. Είναι σίγουρα πιο pop από τον πρώτο αλλά είναι παράλληλα χιλιόμετρα μακρύα από να είναι ευχάριστος και ευκολοάκουστος.

Τι θα μας πεις για τον Ben Hiller ; Έχει κάνει την παραγωγή και στα δύο σου άλμπουμ. Πως αισθάνεσαι το να συνεργάζεσαι με έναν άνθρωπο που η ιστορία του περιλαμβάνει παραγωγές σε ονόματα όπως οι Depeche Mode, οι Blur, οι Elbow κλπ.. ;

Ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά φυσικά δεν είναι καθόλου πλέον. Είναι ένας καλός φίλος και ένας πραγματικός συνεργάτης τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο άλμπουμ. Είναι πολύτιμες οι ιδέες του ειδικά αυτές τις μέρες και έχουμε σχεδόν βρεί μια συγκεκριμένη μέθοδο στο να συνεργαζόμαστε. Είναι ένας μύθος και έκανε πολλά πραγματικά σπουδαία άλμπουμ, το αγαπημένο μου είναι το «Think Tank” των Blur.

Το “Fool” είναι το αγαπημένο μου κομμάτι από τον νέο σου δίσκο. Είναι τόσο δυνατό και έχει βέβαια και μια περίεργη αίσθηση χιούμορ στους στίχους όταν κάπου λες: “..From saint Nick Cave and Kerouac and all the better guys..” Δεν μπορεί να το εννοείς αυτό.. !

Φυσικά και δεν το εννοώ καθόλου (γέλια). Τον αγαπώ τον Cave. Αστειεύομαι ! (γελια)

Η Nadine Shah είναι πλέον το όνομα μιας μπάντας ή ακόμα θεωρείς τον εαυτό σου μια τραγουδοποιό που συνεργάζεται με κάποιους μουσικούς για να φέρει live επί σκηνής τη μουσική της ;

Θεωρώ τη Nadine Shah το αποτέλεσμα της δουλειάς μου μαζί με τον Ben Hiller. Οπότε ναι, μια μπάντα. Μάλλον θα πρέπει να αλλάξω όνομα !

Πριν μερικές ημέρες είδα ένα post σου σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου κριτίκαρες σε έντονο ύφος κάποιους που προφανώς είχαν μια ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος σου σε ότι αφορά την καταγωγή της οικογένειας σου. Πες μας τι είχε συμβεί, τι σκεφτόσουν ;

Δεν είχε ξανασυμβεί σε καμία από τις συναυλίες μου και αμφιβάλω αν θα ξανασυμβεί. Απλά κάποιοι ανεγκέφαλοι με προσέβαλαν με ρατσιστικά σχόλια που δεν χαρακτηρίζουν φυσικά και την πόλη στην οποία έπαιζα. Το υπόλοιπο κοινό ήταν θαυμάσιο ! Είχα στεναχωρεθεί πολύ εκείνο το βράδυ και δε μπορούσα να ηρεμήσω, οπότε έπρεπε κάπου να ξεσπάσω και έτσι έγγραψα δυο προτάσεις για ότι συναίβει, σε κοινή θέα. Ήταν πραγματικά πολύ ζεστό και παρηγορητικό να βλέπω τόσα σχόλια υποστήριξης από τον κόσμο που με ακολουθεί.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε μια μικρή Ευρωπαική περιοδεία. Με δεδομένο πως είσαι μόλις στην αρχή της καριέρας σου, τι σε ενθουσιάζει περισσότερο ; Να γράφεις, να ηχογραφείς ή να βρίσκεσαι σε tour ;

Πραγματικά μου αρέσει πολύ να κάνω περιοδεία. Έχω μια μπάντα από θαυμάσιους μουσικούς και συνεργάτες, τα πάμε πολύ καλά και μοιάζει με σύντομες διακοπές (αν εξαιρέσουμε τις ώρες που βρισκόμαστε στον δρόμο με το Van). Είναι υπέροχο να βλέπεις κόσμο εκτός Ηνωμένου Βασιλείου να απολαμβάνει τις μουσικές του νέου άλμπουμ. Μένω κατάπληκτη !

Ονομάτισε κάποιους μη-Βρετανούς αγαπημένους καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείς σε ηχογράφηση ή live επί σκηνής.

Είναι η Selda Bagcan, είναι Τουρκάλα μουσικός, έχει όμορφη φωνή.

Τι έχεις στο μυαλό σου όταν ακούς τη λέξη “καλλιτέχνης” ; Τι περισσότερο θα πρέπει να εκπροσωπεί κάποιος που φτιάχνει μουσική από έναν απλό καλλιτέχνη ; Έχεις κάποιον απώτερο σκοπό στη ζωή σου εκτός από μια επιτυχημένη πορεία στη μουσική ;

Οι στόχοι μου εκτός μουσικής ενασχόλησης είναι πολύ προσωπικοί και δεν θα ήθελα να τους μοιραστώ. Ελπίζω να έχω μια μακρά καριέρα και να γράψω πολλά άλμπουμ. Η μουσική είναι πραγματικά ότι θα ήθελα να κάνω.

Nadine, σε ευχαριστούμε πολύ για αυτό τον απίστευτο νέο δίσκο. Ευχόμαστε καλή τύχη και ακατάπαυστες εμπνεύσεις !

Εγώ σας ευχαριστώ, φιλιά !

Μιχάλης Αποστόλου

Τον ακούτε καθημερινά 19:00 – 20:00 στον Republic 100.3 fm