Open House Thessaloniki 2015

Οι συντελεστές, οι αρχιτέκτονες, οι ιδιοκτήτες, οι εθελοντές, οι επισκέπτες και όλοι όσοι συμμετέχουν με τον τρόπο τους, όπως και ο Republic 100.3 που είναι χορηγός επικοινωνίας σε αυτή τη γιορτή αρχιτεκτονικής για την πόλη, είναι μέρος αυτής της μεγάλης ομάδας….We are all part of a great team!

OPEN HOUSE THESSALONIKI,  η δράση που έγινε θεσμός!

ΟΗΤ 2015 : Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Νοεμβρίου  2015

I AM PART OF A GREAT TEAM
67 κτίρια, 350 εθελοντές, 4η χρονιά!

Το Open House μετρά ήδη 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε περισσότερες από 35 πολλές ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.
Υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια στη Θεσσαλονίκη…το κάθε ένα διαφορετικό και ξεχωριστό. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί χτίστηκαν; Πως σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν; Ή πόσο χρονών είναι; Πίσω από τις όψεις και τις πόρτες πολλών από αυτών των κτιρίων βρίσκονται εκπληκτικοί χώροι για να εξερευνήσετε και ενδιαφέρουσες ιστορίες για να μάθετε.
Από ιστορικά αξιοθέατα της πόλης μέχρι σύγχρονες κατοικίες και δημόσια κτίρια. Το Open House Thessaloniki σας δίνει πρόσβαση σε σπάνια και σημαντικά κτίρια της πόλης. Στο φετινό πρόγραμμα θα υπάρχουν 67 κτίρια και χώροι ειδικού ενδιαφέροντος για να περιηγηθείτε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από βυζαντινά μνημεία μέχρι το σταθμό του μετρό Ευκλείδη και από διατηρητέες βίλες της συνοικίας των Εξοχών μέχρι επιλεγμένα ιδιωτικά κτίρια που ξεχωρίζουν για το σύγχρονο design τους και την σύγχρονη αισθητική τους, περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

Το φετινό πρόγραμμα πέρα από το καθιερωμένο διήμερο των ελεύθερων ξεναγήσεων εμπλουτίζεται με ένα πλήθος παράλληλων δράσεων, δραστηριοτήτων και ξεναγήσεων ειδικού ενδιαφέροντος.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

open2

16-22/11 OPEN BOX
Ενημερωτικό περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, 16- 22/11 και ώρες 10:00-22:00 Το ΟΗΤ εχει το δικο του σημείο συνάντησης στο κέντρο της πόλης. Στο ενημερωτικό περίπτερο του Open House Thessaloniki 2015 μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τη δράση και το φετινό πρόγραμμα, να προμηθευτείτε τα προϊόντα της και να βγείτε φωτογραφίες στο «σπιτάκι» του Open House!

18- 20/11 MADE IN THESSALONIKI
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του OPEN HOUSE θα διοργανωθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε δημιουργικούς και χώρους παραγωγής της πόλης.
Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Για την συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας, www.openhousethessaloniki.gr

titan

 

Την Παρασκευή 20/11 στις 12.00, στα πλαίσια του Open House Thessaloniki 2015, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή ξενάγηση στο Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, Νέας Ευκαρπίας. Θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με λεωφορείο, με εκκίνηση από κεντρικό σημείο της πόλης. Το κτίριο ανοίγει τις πόρτες του για τους προσκεκλημένους του Open House Thessaloniki. Μέσα απο αυτή την ξενάγηση ειδικού ενδιαφέροντος οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το εντυπωσιακό grafftiti την παρουσίαση του οποίου θα αναλάβουν οι καλλιτέχνες που το υλοποίησαν και να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου.

20/11 OPEN SCHOOL
Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT την Παρασκευή 20/11, περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης

20-29/11 SONY OPEN PHOTO
Για άλλη μια χρονιά θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός φωτογραφίας Sony ανεβάζοντας φωτογραφίες στο instagram γράφοντας το #sony_oht2015 Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι οι ’’Ανοιχτές Πόρτες’’. Oι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν δώρα από τη sony!

21-22/11 OPEN TOURS
67 κτίρια και χώροι στην πόλη ανοίγουν τις πόρτες τους για ένα σαββατοκύριακο και 350 εθελοντές είναι έτοιμοι να ξεναγήσουν το ευρύ κοινό σε αυτά! Η είσοδος δωρεάν και ελεύθερη για όλους χωρίς να απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο άφιξης.

openbike

21-22/11 OPEN BIKE
Στο πλαίσιο του ΟΗΤ 2015 το Open Bike φέτος προσκαλεί το κοινο να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Κατά το σαββατοκύριακο του ΟΗΤ θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε μια προκαθορισμένη διαδρομή για περιορισμένο αριθμό ατόμων Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο και κράνος από το BikeIT και αναμνηστικό υλικό του Open House Thessaloniki 2015. Για την συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας, www.openhousethessaloniki.gr

22/11 TIME TO CLOSE PARTY
Το ΟΗΤ 2015 θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο πλέον πάρτυ λήξης, την Κυριακή 22/11 στο στο Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6, Λαδάδικα όπου είναι προσκεκλημένοι όλοι οι εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες και φίλοι του ΟΗΤ με ποτά και cocktails από την cafeteria-bara Elephantas.

 

Το πλήρες πρόγραμμα των ξεναγήσεων υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του OHT, www.openhousethessaloniki.gr

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE
H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Δείτε όλα τα κτίρια που είναι επισκέψιμα και συμμετέχουν στο ΟΗΤ στο http://www.openhousethessaloniki.gr/buildings/open2015/

openxorigoi