Premiere: SKAUSS «Father»

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το τραγούδι με τίτλο “Father” του μυστηριώδη alternative pop καλλιτέχνη Skauss, που κάνει πρεμιέρα απόψε Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τις 22:00, στην εκπομπή του Μιχάλη Αποστόλου.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου 2015, κάνει πρεμιέρα το “Father”, που με το στίχο “Born I am a sinner, born I am a saint, am I a free man or am I slave ?”, μας βάζει σε προβληματισμό για το αν η θρησκεία δημιουργεί ελεύθερους ανθρώπους ή σκλάβους. Σκλάβους στο όνομα της μισαλλοδοξίας και του φονταμενταλισμού, που οδηγούν στον ακραίο φανατισμό, τη βία και την τρομοκρατία και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Το hashtag #prayforparis έγινε δημοφιλές λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις. O Skauss με τον στίχο “Sometimes he is good, sometimes he is bad”, εκφράζει όλους εκείνους που αναρωτήθηκαν γιατί θα έπρεπε κάποιος να προσευχηθεί μετά από τα γεγονότα τη στιγμή που δεν ήταν εκεί κανείς θεός για να αποτρέψει αυτό που έγινε. “Born in your image, born in your mould, don’t let me father, die for this world”, εκπλιπαρεί τον πατέρα – θεό να μην τον ωθήσει στη αυτοθυσία, για να καταλήξει με το ρεφρέν “Father, father, tell me why did you bother”, σε μία παράκληση που εκφράζει την απορία του: γιατί πατέρα μπήκες στον κόπο να μας δημιουργήσεις, αφού τελικά εξαιτίας σου αλληλοκαταστρεφόμαστε ;

Με το “Father” ο καλλιτέχνης εκφράζει τον σκεπτικισμό του, απέναντι στην πολιτικοποιημένη θρησκευτικότητα, που στοχεύει στην ισχύ μέσω της βίας και της τρομοκρατίας, οι οποίες τελικά οδηγούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

O Skauss κάνει την επίσημη ραδιοφωνική πρεμιέρα του “Father”, του 1ου single από το ντεμπούτο album του με τίτλο “Whoami”, αυτό τον Δεκέμβρη στον Republic 100.3, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει η κυκλοφορία και των επόμενων εννέα κομματιών του δίσκου.

skauss_official_press_photo

Ποιoς είναι ο Skauss ;

Αν ένα ανδροϊδές από την ταινία “Bladerunner” του 1982 έγραφε ποτέ μουσική για την αγαπημένη του, θα έμοιαζε με τη μουσική του Skauss. Πνευματικό δημιούργημα και alter ego ενός τραγουδιστή, συνθέτη, παραγωγού, γραφίστα και visual artist, ο μυστηριώδης Skauss κρατάει την πραγματική του ταυτότητα καλά κρυμμένη πίσω από μία επίχρυση μάσκα που παραπέμπει σε βασιλιά ανδροϊδών.

Παιδί της “do-it-yourself” κουλτούρας, με αρκετά underground μουσικά project στην πλάτη του, ο Skauss δημιουργεί την εξ’ολοκλήρου δική του μουσική και εικόνα. Κι αν μέσα από τα υπόγεια μπορούν να αναδυθούν pop stars, τότε οι κινηματογραφικές επιρροές και οι dark-wave ρίζες του, εκφραζόμενες με μια 90s ευαισθησία διαμέσω συμβατικών pop δομών, είναι απλά ο δούριος ίππος που θα κάνει τον κόσμο να συλλογιστεί βαθυστόχαστα ζητήματα. Αυτό που περιγράφει ο ίδιος ως “μουσική για το τέλος του κόσμου, με μια μικρή ηλιαχτίδα στο τέλος”, είναι στην πραγματικότητα η προσπάθειά του να γράψει “pop μουσική που ίσως θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο”. Αυτό γίνεται φανερό όταν το Vavilon, η κοινότητα των θαυμαστών του, θα παρουσιαστεί ως ένα καλλιτεχνικό κίνημα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο μέσω της τέχνης.

Η βαθιά εδραιωμένη και ισχυρή DIY ηθική του, παρόλ’ αυτά, κράτησε τον Skauss απομονωμένο για 5 χρόνια στο υπόγειο studio του, παρόλο που το 2010 μια πρώιμη έκδοση ενός απο τα τραγούδια του έκανε την εμφανισή της στο διαδύκτυο, δημιουργώντας ένα ενθουσιώδες κοινό και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του μουσικού κόσμου. Το 2015, ο Skauss επανεμφανίζεται επίσημα αναγγέλoντας την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου, “Whoami”, φορώντας μια μάσκα και δηλώνοντας στα social media: “Δεν είμαι ο Skauss. Είμαι ένας απλός τύπος. Αλλά όταν φοράω τη μάσκα, είμαι ο Skauss”.

www.skauss.com