Blossoms

Οι πρώτες μας συστάσεις με τους Βρετανούς από το Μάντσεστερ είχαν γίνει ΕΔΩ, στα μέσα περίπου του Οκτώβρη του 2014, όταν και τους ανακαλύψαμε. Έκτοτε, το “Blow” ήταν το κομμάτι κλειδί για μια μπάντα που έδειχνε να βλέπει σοβαρά αυτό που κάνει παρό,τι συνυπάρχει μαζί με αναρίθμητες του είδους. Και εδώ δεν είναι θέμα ποσότητας αλλά ποιότητας. Αυτό, γιατί όντως η Βρετανία δεν έπαψε ποτέ να είναι πηγή καλής μουσικής. Έτσι, για να ξεχωρίσουν οι Blossoms θα έπρεπε να ξεπεράσουν κατά πολύ τους εαυτούς τους. Όπως και έγινε. Αμέτρητα live ανά το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και έξοδοι εκτός αυτού, συνεντεύξεις και ηχογραφήσεις με τελευταία αυτή που αποτέλεσε την ευκαιρία για μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης μαζί τους, την κυκλοφορία του νέου τους EP “Blown Rose”.

Blossoms8

Οι Blossoms έχουν ήδη κυκλοφορήσει το υπέροχα μελωδικότατο Blown Rose σε ψηφιακή μορφή μαζί με άλλα 3 κομμάτια που θα βρίσκονται στο πρώτο τους 10ιντσο που θα έρθει μέσα στον προσεχή Οκτώβρη. Από το Mini Cooper και το σκοτεινό σκηνικό του “Blow”, περνούν πλέον σε εσωτερικό φωτεινό χώρο και με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Charlie Watts αλλά και τη συμβολή των ίδιων στην ιδέα, παρουσιάζουν ένα διαδραστικά εξελισσόμενο κλιπ. Ένα σπίτι γεμάτο τριαντάφυλλα να κρέμονται από το ταβάνι, ο τραγουδιστής Tom Ogden να περιφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο σε ένα παιχνίδι με την κάμερα. Ύστερα, το πλάνο μεταφέρεται σε κάποια αποθήκη και η μπάντα παίρνει τα όργανα ανά χείρας. Ο Tom φορά λευκό σακάκι που φωτίζεται από χρωματιστά φώτα ντισκομπάλας και βρέχεται από σερπαντίνες που πέφτουν από ψηλά. Η παραγωγή και πάλι από τον James Skelly των Coral αλλά αυτή τη φορά συμμετέχει και ο Rich Turvey. Το κομμάτι είναι αυτό που λέμε εκπρόσωπος της Indie Pop και δείγμα που μπορεί κανείς να προτείνει, αν ερωτηθεί για το συγκεκριμένο είδος. Στις εκπλήξεις του Blown Rose EP, σημειώστε και το “Madeleine” που προφανώς μιλάει για μια γυναικεία παρουσία. Κιθάρες με γλυκά ανεβοκατεβάσματα στις κλίμακες, τύμπανα που αλλάζουν διαρκώς τρόπους να χτυπούν, ενώ τα φωνητικά είναι πλέον χορωδιακά, πράγμα που ενισχύει την ιδέα της ομαδικότητας και της συνοχής της μπάντας. Μιλώντας λοιπόν για δυο ραδιοφωνικά κομμάτια από τα τέσσερα του EP τους, σηματοδοτείται η ώρα του ερχομού ενός πραγματικά καλοδουλεμένου άλμπουμ που έχουν ήδη ανακοινώσει οι Βρετανοί για τις αρχές του 2016. 

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησαν νιώσαμε ιδιαίτερη χαρά, όταν διαπιστώσαμε πως οι απαντήσεις των νέων αυτών μουσικών, είχαν αιτιολογία, σοβαρότητα, φιλοδοξία και δείγμα βαθιάς συνείδησης του τι συμβαίνει γύρω τους, γιατί γράφουν μουσική και πού προσπαθούν να φτάσουν. Δε λέμε πως ο αυθορμητισμός και η καλλιτεχνική ανεμελιά (όσα πάνε κι’ όσα έρθουν) είναι αχρείαστα. Λέμε πως νιώθουμε σίγουροι πως κάτι ακόμη πιο αξιόλογο από τα ήδη πανέμορφα πεπραγμένα πρόκειται να έρθει για αυτά τα παιδιά από το Μάντσεστερ. Σε κάποια μας ερώτηση, συναντούμε μια αντίδραση για τον αυτοπροσδιορισμό τους και το είδος της μουσικής που εκπροσωπούν. Η πενταμελής μπάντα οπτικά δίνει την εικόνα πρώιμων Beatles ντυμένων στα μαύρα με ζιβάγκο και κολλητά παντελόνια. Κι όμως, αρνούνται πως είναι 60’s, δεν τους αρέσει να λέγονται ψυχεδελική pop μπάντα. “Αιθέρια νοσταλγική ηχηρότητα”, ναι χρειάστηκε μετάφραση αλλά έτσι ακριβώς θέλουν να αποκαλούν τα δημιουργήματα τους, “Ethereal Nostalgic Sonance”. Ας τους αφήσουμε να μας χαρίζουν τέτοιες μουσικές και ας τις ονομάζουν όπως θέλουν…

Παρακάτω διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στον Μιχάλη Αποστόλου.

Πότε και πως γνωρίστηκαν τα μέλη της μπάντας σας ;

Οι Blossoms είναι το αποξενωμένο, αγαπημένο παιδί τεσσάρων μουσικών οντοτήτων του παρελθόντος. Η αρχική ιδέα ήταν μια σύλληψη της άνοιξη του 2013. Ο Tom θα τραγουδούσε, ο Charlie θα έπαιζε μπάσο, ο Josh κιθάρα, και ο Joe τύμπανα. Όλοι μαζί ξεκινήσαμε να γράφουμε μερικά τραγούδια που δεν είχαν καμία σχέση με τις προηγούμενες μπάντες στις οποίες ανήκαν τα μέλη μας. Μετά από πολλές πρόβες αποφασίσαμε πως θα χρειαζόταν η προσθήκη ενος synthesizer και τότε στη μπάντα προστέθηκε ο Myles Kellock. (Πραγματικά με σπασμένο καρπό και χωρίς καμία ουσιαστική εμπειρία στα πλήκτρα)

Πως αποφασίσατε για το όνομα της μπάντας ;

Συναντηθήκαμε τον χειμώνα στο Equinox, σε ένα απομακρυσμένο χορταριασμένο… Όσο και να θέλουμε να διηγηθούμε μια ιστορία γύρω από το όνομα μας, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια.. Το όνομα μας προέρχεται κατευθείαν από το κακόφημο ποτό της περιοχής του Stockport από όπoυ καταγόμαστε, που λέγεται “The Blossoms”, περιέργως. Συμπτωματικά είχε προταθεί στον Joe από τον Tom και μετά από λίγες μέρες και από τον Charlie. Η μοίρα…

Από πού εμπνέεστε γενικότερα ;

Από την μόνιμα αναμενόμενη εφημεριότητα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, από την απιστία, από τα μπλέ μάτια του James Stewart και ό,τι υπάρχει και ταιριάζει ενδιάμεσα από αυτά..

Ποιες ήταν οι επιρροές σας όλα αυτά τα χρόνια ;

Έχουμε τις μουσικές συλλογές των γονιών μας τους οποίους θα πρέπει να ευχαριστούμε για όλα αυτά που πρεσβεύουμε σήμερα ως μουσικοί, το αποκορύφωμα είναι πιστεύω συλλογικά οι Fleetwood Mac και το άλμπουμ τους “Rumours”. Ακούγοντας για πρώτη φορά στα προεφηβικά μας χρόνια το Dreams από αυτό το δίσκο και το ξεκίνημα με αυτά τα μαγικά κρουστά, νομίζω πως είναι αρκετό για να σε κάνει να αρπάξεις ένα μουσικό όργανο και να κάνεις τη δική σου μουσική. Το φάσμα των επιρροών που λάμπουν μέσα στο υλικό μας είναι τεράστιο και είναι αδύνατο να καταγραφεί σε μερικές γραμμές μονομιάς. Το “Royal Contenders”  (Διεκδικητές της Βασιλείας),(δεν είναι μπάντα αυτό), είναι εμφανές στοιχείο, αν ακούσετε το ηχογραφημένο υλικό μας ή τα live μας. Η φυσικότητα στον τρόπο γραφής μας, η μεταδοτικότητα αλλά και η ανάγκη για τη γνήσια έκφραση των συναισθημάτων μας, είναι αυτά που μας οδηγούν να δημιουργήσουμε όσα δημιουργούμε. Αν αυτό είναι καλό, είναι καλό. Αν δεν είναι καλό, θα το δείξει ο χρόνος…

Ο James Skelly απο τους Coral έχει κάνει την παραγωγή του πρώτου Single σας αλλά και του νέου σας EP. Πως ήρθατε σε επαφή μαζί του ; Τον βρήκατε ή σας βρήκε ;

Μας ανακάλυψε εκείνος και ήταν πολύ όμορφο. Είχαμε ένα υποτυπώδες demo 8 κομματιών ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και το “Blow” και κάποιος φίλος το έστειλε στον Skelly. Μόλις άκουσε το κομμάτι, μας προσκάλεσε στο στούντιο του στο “The Wirral” για ένα τζαμάρισμα ας το πούμε, για να μας ακούσει. Ήταν μια συναρπαστική στιγμή για εμάς καθώς ήμασταν φανατικοί των Coral και όλης της μουσικής του James !

Ευκαιρίας δοθείσης με τη σημερινή συνέντευξη, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας διαθέσατε το “Blow” για τη συλλογή “Music From The Basement” που υποστηρίζει ο Republic 100,3. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το πώς γράφτηκε το κομμάτι ;

Η ευχαρίστηση είναι δική μας ! Θα θέλαμε πολύ να συνεχίσουμε να γράφουμε κομμάτια που θα τύχουν της ίδιας αποδοχής με το “Blow”. Το κομμάτι αφηγείται την ιστορία ενός πληγωμένου νέου που δεν ξέρει προς τα πού να στραφεί, όταν μαθαίνει πως η αγαπημένη του έχει απιστήσει. Σίγουρα μπορείτε να καταλάβετε την ιστορία από αυτά τα λίγα που σας λέμε τώρα ; Το “Blow” είναι το πρώτο κομμάτι που έγραψε ο Tom (στο κρεβάτι των γονιών του για να είμαστε ακριβείς), αφού ο Joe και ο Charlie τον είχαν μυήσει στη μουσική των Doors.

Στο ξεκίνημα του Video Clip του “Blow” φτάνετε στον χώρο του club με ένα Mini Cooper της παλιάς εποχής. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός εδώ ; Θέλατε να δώσετε κάποιο στοιχείο για το πώς γράφετε μουσική ;

Ναι, είναι ένα Mini Clubman του 1972, αν θέλουμε να είμαστε σχολαστικοί… Δεν υπάρχει αλήθεια κάποιο κρυμμένο μήνυμα. Χρησιμοποιήθηκε απλά για τους σκοπούς των γυρισμάτων. Το δανειστήκαμε από έναν στενό μας φίλο και δεδομένου οτι το αυτοκίνητο ήταν 42 ετών χωρίς υδραυλικό τιμόνι, ο Charlie που το οδηγούσε έκανε μπράτσα σαν του Popeye. Νομίζουμε είναι το ιδανικό πλάνο για ένα μουσικό συγκρότημα, γιατί δίνει την αίσθηση της συντροφικότητας. Ήταν πραγματικά διασκεδαστικά τα γυρίσματα του !

Blossoms7

Τι σας ενθουσιάζει περισσότερο ; Να γράφετε μουσική ; Να ηχογραφείτε στο στούντιο, ή να παίζετε live ;

Και τα τρία. Είναι ένα επάγγελμα που σε ανταμείβει. Αυτό γιατί ξεκινάς και γράφεις τα τραγούδια από το μηδέν, τα πας στο στούντιο και εκεί τα μεταμορφώνεις σε ένα τελείως νέο λαμπερό προϊόν και μετά τα παίρνεις μαζί σου στο δρόμο.. Τα τραγούδια είναι τα παιδιά σου, χωρίς αυτά δεν υπάρχει ισορροπία.

Πώς βλέπετε το Βρετανικό μουσικό φαινόμενο των Arctic Monkeys ; Το τελευταίο τους άλμπουμ A.M. τους έδωσε αρκετά εκατομμύρια νέους fan και μια τεράστια αποδοχή στην Αμερική αλλά επίσης τους κόστισε και την απώλεια αρκετων fans από την Αγγλία. Αυτό, γιατί τους κατηγόρησαν πως έχουν μετατρέψει τη μουσική τους σε εμπορικό προϊόν και έγιναν κάπως βαρετοί.

Αν θέλεις να είσαι μια από τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη, θα πρέπει να εξελίσσεσαι με τον καιρό και ναι, να θυσιάσεις κάποιους από τους πιστούς σου οπαδούς στην πορεία. Αυτό όμως δεν δείχνει την άγνοια τους για τη δημιουργικότητα και την αλλαγή. Είναι άθικτοι. Ποτέ η κιθαριστική μουσική και η μοντέρνα ποίηση δεν αναμείχθηκαν τόσο καλά. Εκτός από την εποχή των Smiths φυσικά των οποίων η λαμπρότητα και η ιδιαιτερότητα ΠΟΤΕ δε θα πρέπει να κριτικάρεται.

Βρίσκεστε σε κάποιο tour αυτό τον καιρό ; Προγραμματίζετε κάποιο διεθνές tour ; Μακάρι να σας δούμε και στην Ελλάδα !

Η μπάντα ήταν απασχολημένη οργώνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχοντας σε πολλά φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι και έχουμε ακόμα αρκετά τα οποία μας περιμένουν, συμπεριλαμβανομένου και του Reading & Leeds and Reeperbahn Festival στο Αμβούργο. Ο δεύτερος γύρος περιοδείας μας θα συμβεί φέτος τον Οκτώβριο όπου θα κάνουμε στάση στις μεγαλύτερες πόλεις της Βρετανίας κλείνοντας με το Ritz του Μαντσεστερ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχουμε πολλές Ρόδους να ταξιδέψουμε πριν, αλλά δεν αποκλείουμε τίποτα..

Ποια ήταν τα καλύτερα και τα χειρότερα gigs στα παίξατε μέχρι σήμερα ;

Μέσα στο διάστημα ύπαρξης μας, είχαμε την τύχη να περιοδεύσουμε με μερικές πολύ γνωστές μπάντες που υπήρξαν πολύ ευγενικές μαζί μας. Ανοίξαμε τη συναυλία των Courteeners σε μια sold out συναυλία στο πάρκο του Heaton όπου ήταν αξεπέραστα όμορφα.. Είναι δύσκολο να διαχωρίσεις το καλό απ’ το άσχημο, αφού εμείς ανεβαίνουμε στη σκηνή και κάνουμε αυτό που αγαπάμε κάθε βράδυ. Κάποιοι θα πουν ότι τα «tour στην τουαλέτα» είναι οι χειρότερες, αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν έχεις παίξει με την καρδιά σου για 30-45 λεπτά, συνεχόμενα και ασταμάτητα για τρεις εβδομάδες, μαζί με τέσσερις από τους καλύτερους σου φίλους… Τι θα μπορούσε να έχει πάει στραβά ; Θα πρέπει να πάρεις τα άσχημα μαζί με τα καλά γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει νόημα σε αυτό που κάνεις.

Πώς θα φανταζόσασταν τους εαυτούς σας σε πέντε χρόνια από σήμερα ;

Διατηρώντας ένα σημαντικό κομμάτι αναγνωρισιμότητας στον κόσμο της μουσικής. Με πιο απλά λόγια, θέλουμε απλά να γίνουμε τεράστιοι !

Το άλμπουμ είναι το όνειρο κάθε νέου καλλιτέχνη. Το Blown Rose EP είναι πανέμορφο, μας αρέσει πολύ και είναι ήδη διαθέσιμο ψηφιακά. Τον Οκτώβριο κυκλοφορεί και το πρώτο σας 10ιντσο. Πόσο κοντά είναι το πρώτο σας LP ; Σκοπεύετε σύντομα να το κάνετε πραγματικότητα ;

Με μια λέξη, ναι. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και τα αυτιά σας τεντωμένα !

Εδώ στον Republic, έχουμε μια παράδοση να ρωτάμε για αγαπημένους καλλιτέχνες. Θα θέλατε να μας πείτε τους δικούς σας 10 ;

Με τυχαία σειρά:

Oasis

The Smiths 

Arctic Monkeys 

Shawn Lee

The Stone Roses

Dr. Dre

Simon & Garfunkel 

The Doors

Nirvana

Radiohead 

Παιδιά σας ευχαριστούμε πολύ !

Μιχάλης Αποστόλου

Τον ακούτε καθημερινά 22.00 – 23.00 στο νέο πρόγραμμα του Republic 100,3 fm