Goat, live in Athens!

Η συναυλία των Goat, ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και σε σχέση με event ανάλογης εμβέλειας για τη χώρα μας, δεν περιμέναμε κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα ή συζήτηση, παρά μόνο όταν η ημερομηνία πραγματοποίησης της θα πλησίαζε. Και το λέμε αυτό, γιατί οι Σουηδοί παρά τις δυο επίσημες πολύ καλές κυκλοφορίες, παρά τα live ανά τον κόσμο και τις πολλές και σημαντικές συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, δεν πιστεύαμε πως διαθέτουν κοινό ικανό αριθμητικά και μουσικο-ιδεολογικά, να υποστηρίξει μια ζωντανή εμφάνιση τους στην Ελλάδα.

Κι’ όμως, η οδός Λιοσίων, λίγα λεπτά μετά την τελευταία κιθαριά της μπάντας, πλημμύρισε από κόσμο. Στην ουσία, έγινε μια αυθόρμητη κατάληψη του οδοστρώματος από χίλιους και πλέον θεατές που δεν έδιναν καν σημασία στα κορναρίσματα των μποτιλιαρισμένων ταξιτζήδων, που μάταια προσπαθούσαν να διασχίσουν το σημείο. Ίσως να βούιζαν ακόμα στα αυτιά τους αυτά που μόλις πριν λίγο άκουσαν, ίσως να προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν πόσο καλό ήταν αυτό το 80λεπτο και πόσο γρήγορα τελείωσε. Πραγματικά, ο κόσμος κοιτούσε δεξιά και αριστερά αμήχανος αλλά με νόημα στο βλέμμα σα να λέει: “Τι ακριβώς συνέβη ; Ας μιλήσει κάποιος, ας πει κάτι ! Δεν φτάνει το χειροκρότημα !”.

Goat-2

Ναι, οι Goat ήρθαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά και τοποθέτησαν εαυτούς με άνεση ανάμεσα στις top 5 συναυλίες που έχουμε παρακολουθήσει, τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον. Και δεν ήταν μόνο το μυστηριακό του πράγματος. Δεν ήταν μόνο η ψαρωτική, αλλά κατά τα άλλα καθιερωμένη ενδυμασία τους. Ήταν η σκηνική παρουσία, ο άψογος συντονισμός των μελών της μπάντας, παρά τις μάσκες, την απουσία δηλαδή δυνατότητας για νεύματα και νοήματα μεταξύ τους. Ήταν η με κάθε λεπτομέρεια σχεδιασμένη εκτέλεση ενός ανεπανάληπτου show. Ακόμη και ο χρόνος και ο τρόπος που οι δυο τραγουδίστριες θα έπαιρναν εναλλάξ στα χέρια τους τα διάφορα παραδοσιακά κρουστά μουσικά όργανα, ήταν παραδειγματικά ιδανικός.

Αρχαίες θεότητες, Ίνκας, Ινδιάνοι, ακόμα και μύστες ιερείς θύμιζε ο ρόλος που έπρεπε να παίξουν, παράλληλα με τις νότες και τα φωνητικά. Καθόλου εύκολο και δεν είμαστε σίγουροι για το κατά πόσο θα τους “βγει” αυτό στο μέλλον. Δεν ξέρουμε αν φορτώνουν στους εαυτούς τους το βάρος της επικινδυνότητας να συνδυάσει το κοινό τους τη μουσική που γράφουν με τον μυστικισμό. Το δύσκολο όμως δεν είναι ο μυστικισμός, δύσκολη είναι η πιστή παραμονή στο περιεχόμενο του με ουσία και ιδεολογία, πράγμα που δεν πιστεύουμε πως απασχολεί και τόσο μέχρι στιγμής τη μπάντα. Συνυφασμένη ή όχι με μια άλλη εποχή, με πνεύματα και τελετουργίες, η μουσική των Σουηδών ήταν ένας απροσδιόριστης ποσόστωσης συνδυασμός της funk με την ψυχεδελική rock του 70’. Όλο αυτό, δεμένο με μια τόσο groovy παρουσίαση και τεχνοτροπία επί σκηνής, που ήταν αδύνατο να μην σε κάνει να ιδρώσεις από τον χορό.

Wah wah κιθάρες με echos, ταμπούρλα και ένα ξεσηκωτικό βαθύ-ζεστό μπάσο που έμπαινε ως πλάτη από τους ολόσωμα μαυροφορεμένους άνδρες του συγκροτήματος στην προσπάθεια τους να στρέψουν τη προσοχή στις δυο θηλυκές παρουσίες. Στις φανταχτερές τους φορεσιές, με τα φτερά στο κεφάλι και το σκίσιμο στο πλάι, που άφηνε εκτεθειμένο στα βλέμματα το αρχέγονο, το γυμνό ανθρώπινο σώμα.

Goat-6

Οι δυο δεσποινίδες, ήταν το κλειδί του live των Goat. Και ήταν και οι δυο τους απαραίτητες στα φωνητικά, για να δημιουργηθεί αυτή η ατμόσφαιρα rock ψαλμωδίας και τελετουργίας. Η κίνηση τους και ο αδιάκοπος χορός τους, δεν άφηναν το κοινό σε καμία στιγμή να πάρει τα μάτια του από πάνω τους. Στις στιγμές μάλιστα κορύφωσης των κομματιών, μπορεί να μην μπορούσαν να δείξουν με μορφασμούς την έκσταση και την ένταση, τη μετέδιδαν όμως με το πάνω-κάτω στο σανίδι, με τον τρόπο που πλησίαζαν τους τυχερούς της πρώτης σειράς, με τα χέρια τους, με τα ξυπόλυτα πόδια τους…

Το πολυπόθητο δεύτερο encore δεν ήρθε ποτέ αλλά αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι πια, είναι πως οι Goat χρειάζονται και προορίζονται για έναν μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο. Είναι πλέον τέτοιων διαστάσεων και εμβέλειας group, που ίσως να αδικείται σε τέτοιους χώρους, χωρίς βέβαια η απόδοση τους στην πρώτη τους συναυλία στη χώρα μας να επηρεάστηκε από αυτό τον παράγοντα. Ο ήχος και το feeling που εκπέμπει η μπάντα στον θεατή, διαθέτει ένα τέτοιο επεκτατισμό που γρήγορα καταλαβαίνει κανείς, πως πρόκειται για ένα σύνολο ανθρώπων τοποθετημένων στο κατάλληλο σημείο την πιο σωστή στιγμή. Τη στιγμή που εκατοντάδες άλλα γκρουπ ανά τον κόσμο, διατείνονται ότι ανήκουν ή υπηρετούν την νεοψυχεδελική rock, είτε ηχητικά είτε από πλευράς αντιλήψεων. Το show που παρουσίασαν στις 17 Οκτώβρη στην Αθήνα οι Σουηδοί, εκθέτει τις εκατοντάδες όλων των παραπάνω.

Goat-11

Οι Goat μπορούν να μετασχηματίσουν τα τραγούδια τους, όχι μόνο μεγενθύνοντας τα χρονικά, αλλά μετατρέποντας τα σε ένα τζαμάρισμα που τελικά δεν είναι τζαμάρισμα ή αυτοσχεδιασμός που θα κερδίσει απλά χρόνο. Είναι η προδιάθεση, η ιδιοσυγκρασία και η ικανότητα του ήχου τους να καταφέρνει να γίνεται αναγκαίο το διαρκές, το ατελείωτο.

 

Μιχάλης Αποστόλου

Τον ακούτε καθημερινά 22:00 – 23:00, στο νέο πρόγραμμα του Republic 100.3

Ευχαριστούμε θερμά τον Ανδρέα Πανόπουλο για το φωτογραφικό υλικό.