Κώστας Ζαφειρίου | Μία βιβλιοθήκη για το Ρεπανίδι Λήμνου

Tα πρώτα βιβλία που διάβασα μόνος μου -εννοώ που δε μου τα διάβασαν οι γονείς ή οι δάσκαλοί μου- τα προμηθεύτηκα απ” την Κινητή Βιβλιοθήκη, στο νησί μου, στην όμορφη Λήμνο. Κάθε καλοκαίρι, κάθε εβδομάδα, έκανε τον γύρο του νησιού ένα φορτηγάκι γεμάτο βιβλία. Τα περισσότερα παιδιά κάναμε ουρά απ” έξω και με υπομονή, ένα-ένα, διαλέγαμε το βιβλίο μας, ο βιβλιοθηκονόμος-οδηγός το χρέωνε στο δελτίο και ύστερα συνέχιζε τη βόλτα του στα χωριά.

Κώστας Ζαφειρίου
Συγγραφέας παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας, μουσικός

Απ’ την Κινητή Βιβλιοθήκη δανείστηκα και διάβασα πολλούς συγγραφείς, όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς και ο αγαπητός Φίλιππος Μανδηλαράς. Διάβασα τα υπέροχα βιβλία περιπέτειας και μυστηρίου του Robert Arthur, οι Τρεις Ντετέκτιβ. Διάβασα βιβλία του Stephen King και τόσων άλλων…
Η Κινητή Βιβλιοθήκη μου έδωσε την ευκαιρία να διαμορφώσω το αναγνωστικό μου γούστο, να έρθω σε επαφή με διάφορα λογοτεχνικά στυλ και ν” αγαπήσω το βιβλίο, τόσο που εν τέλει έγινα κι εγώ συγγραφέας.
Ο συνδυασμός αυτών των ουσιαστικών αναμνήσεων, της αντικειμενικής αξίας της ανάγνωσης λογοτεχνικών και όχι μόνο βιβλίων, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, αλλά και ένα ιδιοσυγκρασιακό ένστικτο που έχω για τη διαφύλαξη των βιβλίων με ωθεί στο να δημιουργώ -κατά κάποιο τρόπο- συνεχώς βιβλιοθήκες. Πέρα απ” την προσωπική μου βιβλιοθήκη, έφτιαξα μία μικρή δανειστική στο 88ΤΥΓ, όταν ήμουν φαντάρος, η οποία, πρόσφατα έμαθα από τον ίδιο τον διοικητή, ότι ακόμη υπάρχει και πως οι στρατιώτες που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στη μονάδα την έχουν εμπλουτίσει και την προσέχουν ιδιαίτερα.
Κρίμα που ο θεσμός της Κινητής Βιβλιοθήκης δεν υπάρχει πια… Με ενθουσίαζε πάντα η ιδέα του βουνού που πηγαίνει στον Μωάμεθ. Αφού δε μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την Κινητή Βιβλιοθήκη και να βάλουμε ράφια και βιβλία και παραμύθια πάνω σε ρόδες, σκεφτήκαμε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεπανιδίου να φτιάξουμε μία »ακίνητη» βιβλιοθήκη στο χώρο μας, ξανά μετά από 20 σχεδόν χρόνια. Ήδη έχουμε φτάσει τα 400 βιβλία και ανεβαίνουμε. Μέχρι το καλοκαίρι του 2016 η βιβλιοθήκη μας θα έχει εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο και θα λειτουργεί πλέον κανονικότατα ως δανειστική, με δελτίο κι απ” όλα.
Δεν περιμένω φυσικά ότι θα έχουμε ουρές από παιδιά, οι καιροί άλλαξαν, όμως ποιος ξέρει; Μπορεί ένα νέο φιντανάκι να βρει λίγη δροσιά και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά σε αυτήν την βιβλιοθήκη και ύστερα να μεγαλώσει και να θεριέψει και όταν φτάσει πια στη σωστή ηλικία να ωριμάσει, πρωτόγνωρους πνευματικούς καρπούς.
Ζητάμε τη βοήθειά σας, ως Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπανιδίου. Στείλτε μας ένα βιβλίο, παιδικό ή για μεγάλους, προς ενίσχυση της βιβλιοθήκης μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στον στόχο των χιλίων βιβλίων μέχρι του χρόνου. Πέρα απ” τα βιβλία που ήδη αγοράζουμε ως Σύλλογος, οι δωρεές σας είναι ανεκτίμητης αξίας.

Στείλτε μας ένα βιβλίο για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του ΠΣ Ρεπανιδίου στη διεύθυνση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπανιδίου
υπ. Κώστας Α. Ζαφειρίου
Ρεπανίδι, Λήμνος
ΤΚ81401

Θα σας αποσταλεί ευχαριστήρια επιστολή στη διεύθυνση αποστολέα.
Παρακαλώ πολύ κοινοποιήστε όπου κρίνετε αναγκαίο.

Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου, αλλά και των μικρών και μεγάλων αναγνωστών/τριών του Ρεπανιδίου, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά πάρα πολύ!

ΥΓ. Δε δεχόμαστε βιβλία της Χρυσηίδας Δημουλίδου.

ΠΗΓΗ : http://publishitmagazine.gr/
Κείμενο : Μαριάννα Τανάγια